Wanneer je besluit een effecten-apparaat aan te schaffen zal je budget en toepassing een grote rol spelen. Toch is het van belang niet de eerste en beste FX-apparaat dat je tegenkomt ook direct aan te schaffen. Let op een aantal praktische aspecten.

Zo heb je apparaten die gebruik maken van netvoeding maar ook modellen die gebruik maken van een adapter. Adapters kunnen voor probleem zorgen en dan wel in die zin indien je over meerdere apparaten beschikt. Een verwisseling van aansluiting op het verkeerde apparaat is zo gedaan.

Praktisch zijn dan ook modellen die uitgevoerd zijn met een interne voeding. Deze zijn vaak van het type met IEC-snoer of wel de 3-pins uitvoering. Handig hiervan is dat het snoer afneembaar is wat ten goede komt aan vervoer en opberging.

Kwaliteit FX-apparaat

Naast deze praktische aspecten is het ook van belang dat je een FX-apparaat test met je geluidssignalen indien dat mogelijk is. Verhalen op papier kunnen hemelsbreed verschillen met de uitwerkingen in de praktijk. Belangrijk bij de kwaliteit is de DSP-power waar het apparaat over beschikt. Hoe krachtiger des te meer complexe omgevingen gesimuleerd kunnen worden.

Reactiesnelheid

Ook van belang is wat de reactiesnelheid is van het apparaat indien je door de FX-presets heen loopt. Let er op dat er geen hoorbare vertragingen aanwezig zijn en daarbij ontstane bijgeluiden.

Galm

Wanneer je een galm test op kwaliteit dan dien je dit niet te doen met algoritmes die allerlei exotische ruimten nabootsen die in de praktijk eigenlijk helemaal niet bestaan. Neem een algoritme dat een bestaande ruimte simuleert en kijk of het effect de werkelijkheid benadert en juist niet te kunstmatige klinkt.

Ook bestaan er apparaten die specifiek een soort galm produceren. Het voordeel hiervan is dat de DSP alle kracht kan toewijzen aan dit ene effect wat dus weer een voordeel zal hebben wat betreft de kwaliteit.

Een effecten-apparaat aanschaffen vergt enige goede overweging waarbij je het praktische gebruik niet dient te vergeten. Indien mogelijk let niet al teveel op het budget maar kijk eerst of je toekomstige FX-apparaat daadwerkelijk aansluit aan de muzikale omgeving die je voor ogen hebt.