Effecten zijn van zeer grote waarde als het gaat om je klanken zelfstandig wat op te peppen maar met name ook om deze zo goed mogelijk in een mix te laten klinken.

Zo heb je de Exciter. Exciters zijn een mooie aanvulling om je klanken wat meer kleur mee te geven. Waar je wel op dient te letten is dat ook Exciters voor ruis kunnen zorgen. Kijk daarom dus bij de aanschaf of de Exciter ook beschikt over een interne ruisonderdrukking.

Ook beschikken elektronische muziekinstrumenten vaak over een uitgebreide multi-effectensectie. Het voordeel hiervan is dat je dus geen extern effecten-apparaat hoeft aan te schaffen wat weer in budget kan schelen.

Nadeel interne effecten

Aan de andere kant kan het vaak voorkomen dat alle aanwezige instrumenten in de multitimbrale setup gebruik maken van hetzelfde effect. Wil je hier onderuit komen dan dien je de signalen dus droog uit te sturen waarna je dan weer externe FX-apparaten kunt gebruiken om de gewenste klankleur aan je klanken mee te geven.

Gebruik de effecten subtiel en laat de klanken er niet in zwemmen. Zulke klanken zullen niet lekker in een mix klinken, althans voor zover het de bedoeling is deze in een mix in te brengen.

In een studio-situatie kun je meestal ook de effecten beter weglaten als deze eenmaal de mix in gaan. Beter is gebruik te maken van de effecten van de studio zelf. Samen met de andere instrumenten die ook van dezelfde effecten gebruik maken creëer je dan een gelijksoortig ambiance.

Voordeel interne klank en effect

Het voordeel van het gebruik van de klanken en effecten van elektronisch muziekinstrumenten is het feit dat je deze in de mix makkelijk kunt plaatsen. Mocht het nodig zijn om de klank wat te veranderen dan kan dit vaak gebeuren zonder dat dit ten koste van de klankkwaliteit gaat.