Wanneer er wordt gesproken over multitimbrale synthesizers dan wil dat zeggen dat zo’n synthesizer in staat is om tegelijk een aantal aparte klanken ten gehore te brengen.

Je zou dit kunnen beschouwen als het feit dat je de beschikking hebt over meerdere synthesizers met het groot verschil dat alles nu onder gebracht is in een behuizing.

Multitimbraal synthesizer

Nu dien je het begrip multitimbraal ook niet al te letterlijk te nemen. Een multitimbraal apparaat deelt namelijk een hele hoop onderdelen zoals elektronische circuits, bedieningsknoppen sliders etc. samen. Daarbij beïnvloeden sommige parameters de klanken globaal. Ook is het zo dat vaak de uitgangen van elk van deze “mini-synths” worden samengevoegd tot een stereo-uitgang.

Kortom, hoe je het draait of keert, je hebt een arsenaal aan bewerkingsmogelijkheden om de individuele klanken naar eigen smaak in te stellen zodat er iets unieks ontstaat wat tegelijkertijd ten gehore gebracht kan worden. Je kunt hier dan denken aan stappen tot het kiezen van verschillende golfvormen, panorama, volume instellingen toevoegen van effecten en nog veel meer.

Drummachines

Bij de meeste drummachines is er echter geen sprake van multitimbraal gedrag. Het verschil zit hem namelijk in de note-on message. Een synthesizer en een drummachine interpreteren een note-on message namelijk als volgt.

Bij een synthesizer wordt inkomende MIDI-note data gezien als data dat bestaat uit verschillende toonhoogten die hun invloed uitoefenen op hetzelfde geluid. Bij een drummachine wordt juist voor elke MIDI note data die het ontvangt een ander drumgeluid geproduceerd.

In principe zou je geen drummachine hoeven aan te schaffen omdat de meeste synthesizers en modules een van de MIDI-kanalen speciaal gereserveerd heeft voor elektronische drumgeluiden. Vaak valt toch de keuze op een aparte drummachine vanwege de specifieke klanken en mogelijkheden die het apparaat bezit.

Mobiliteit is ook een factor. Ook speelt nog een rol dat een gekozen model een replica kan vormen van een drummachine uit vroegere dagen.

Bij de aanschaf van elektronische muziekinstrumenten en dan met name synthesizer en geluidsmodules speelt het begrip multitimbraal een belangrijke rol. Ga je voor de situatie dat je een alles-in-een-oplossing wilt om je muziek te maken dan dien je absoluut een blik te werpen op een muziekinstrument dat met multitimbraal techniek is uitgerust.