Aan de achterkant van een MIDI-apparaat zal je meestal drie MIDI-aansluitingen treffen. In sommige gevallen kan dit ook variëren tussen de een of twee aansluitingen.

Wanneer het gaat om drie aansluitingen dan kun je hierin onderscheiden: MIDI-in, -out, en –thru.

In de praktijk verstuurt de master (het versturende apparaat) MIDI-data via de MIDI-out uitgang. Deze is dan op zijn beurt weer aangesloten op de MIDI-in aansluiting van de slave (het ontvangend apparaat). De MIDI-thru aansluiting van de slave kan dan weer worden aangesloten op de MIDI-in van een andere slave en zo kan het rijtje maar doorgaan.

Daisy-chain

Helaas moet je deze zogeheten daisy-chain niet eindeloos uitvoeren. Naarmate de ketting langer is zal het MIDI-signaal storingen gaan vertonen wat zal resulteren in gebrekkige MIDI-data. Een oplossing in dit geval is dan de MIDI-thru box.

MIDI-thru box

De MIDI-thru box doet het volgende. Het neemt het MIDI-out signaal van het master-keyboard en verdeelt deze over diverse THRU-verbindingen. Op deze THRU-verbindingen worden dan weer andere individuele apparaten aangesloten.

In de praktijk komt het erop neer dat je dus de MIDI-out van de master aansluit op de MIDI-in van je MIDI-thru box. De uitgangen van je THRU-box verbind je dan met elke MIDI-in van je overige apparaten die je wilt bedienen.

De MIDI-thru box is een simpel en goedkoop apparaat dat de data van een MIDI-input gebruikt om vervolgens twee of meer outputs van exact dezelfde MIDI-data te voorzien. Het zorgt dus voor een gesplitst signaal.
MIDI-vertraging

Vaak wordt er geredeneerd dat MIDI-vertraging in combinatie met een thru-box wordt veroorzaakt door de thru-box zelf. Maar dit is niet zo. De oorzaak van MIDI-vertragingen kunnen liggen in het feit dat er teveel MIDI-data ineens wordt verzonden of als gevolg van de constructie van het instrument zelf.

Sommige apparaten reageren van nature “traag” op inkomende MIDI-note on messages. In MIDI termen gesproken bedraag dit enkele milliseconden, maar in de praktijk is dit al ruim voldoende om voor vertraging te zorgen.

Op je muziekinstrument zal je naast de standaard MIDI-aansluitingen ook vaak een MIDI-thru aansluiting vinden. Gebruik deze niet in het oneindig indien je een ketting aan apparaten met elkaar wilt verbinden. Het beste is in dat geval dan gebruik te maken van een MIDI-thru box.