Korg Pa4X Review – een Koning Keyboard Arranger

De Pa4X is Korg’s antwoord als het gaat om een keyboard die valt onder de categorie professionele arranger. Met de Pa4 beschik je niet alleen over een tool waarmee je prachtige songs mee kunt componeren. Je beschikt over een keyboard die compleet tot zijn recht komt in een opnamestudio of als je lekker wilt jammen met je maten.

Maar dat is niet alles, deze arranger van Korg kan ervoor zorgen dat je compleet in je eentje een fantastische show kunt weggeven. Gewoon jij en de Pa4x en dat is meer dan genoeg om je publiek in muzikaal extase te brengen.

Korg Pa4x review

Europese en Oriëntaalse versie

De Korg Pa4x is verkrijgbaar in twee versies. Je hebt de Europese versie en de Oriëntaalse versie. Met het laatste ligt de nuance op Arabisch, Turks en Perzisch muziek. Beide versies zijn leverbaar met 76- of 61 toetsen.

De toetsen zijn semi-gewogen en daarbij zijn aanslaggevoeligheid en aftertouch standaard. Met aanslaggevoeligheid klinkt een noot luider naarmate je deze harder aanslaat. Met aftertouch kun je effecten activeren die de klank beïnvloeden en wel door de toets door te drukken nadat deze de indrukgrens heeft bereikt.

EDS-X techniek

Kwaliteit van de klanken en daarmee gepaard gaand, het voortgebrachte geluid, is van groot belang bij de aanschaf van een arranger die in de solo klasse valt. Korg is zich danig bewust hiervan geweest en heeft er daarom voor gekozen om de Pa4x uit te rusten met EDS-X techniek.

EDS staat voor Enhanced Definition System en de X, voor Expanded. Het laatste geeft aan dat het systeem nog verder geperfectioneerd is.

Met EDS wordt ervoor gezorgd dat er klanken ten gehore worden gebracht die uiterst realistisch klinken. Ongeacht het instrument dat er wordt nagebootst, extra nuances, daar is goed over nagedacht. Uiteindelijk heb je als solo artiest dat nu eenmaal nodig.

PCM-waveforms

De basis voor de klanken zijn PCM waveforms. En met PCM worden kleine stukjes opnames ofwel samples van instrumenten en overige klankbronnen bedoeld. Nu kan er verschil in kwaliteit aanwezig zijn van hoe de opnames worden gemaakt. Bij de PA4x hoef je je daaromtrent niet druk te maken.

Ook het aantal samples is een belangrijke factor. Het is simpel, over hoe meer PCM-samples je beschikt, des te groter je bron aan bouwstenen is om fantastische klanken te reproduceren. Bij de Pa4 is er sprake van een omvang die tien maal groter is dan wat er op voorgaande modellen aanwezig is.

DNC-techniek

Om extra nuance aan bepaalde klanken te geven, denk maar aan solo-instrumenten, heeft Korg er ook voor gekozen om dit verder te perfectioneren. Middels DNC-techniek wat staat voor Defined Nuance Control wordt ervoor gezorgd dat ook de dynamiek dat eigen is aan bijvoorbeeld een saxofoon of een piano zo goed mogelijk naar voren wordt gebracht.

Semi-gewogen toetsen

Semi-gewogen toetsen geven wat weerstand bij het indrukken waardoor je het gevoel van de aanslag van een piano ervaart. Echter, bij de echte piano gaat dat verder. Deze beschikken namelijk over gewogen toetsen.

Het voordeel van semi-gewogen is, dat het lichter aanvoelt en iets makkelijker bespeelbaar is. Het laatste komt goed van pas als je nog niet over veel ervaring beschikt. Bij de Pa4x hebben we het over een arranger keyboard en geen digitale piano of vleugel, dus is de keuze van semi-gewogen op zijn plaats.

Aluminium behuizing

De Pa4x is absoluut gemaakt om lekker mee op pad te gaan. En dat getuigt ook de afwerking van de behuizing. Deze is van aluminium gemaakt waarmee twee vliegen in één klap worden geslagen.

Aan de ene kant helpt het mee omdat het gewicht op een positieve wijze wordt beïnvloed. Aan de andere kant zorgt het ervoor dat het instrument tegen een stootje bestand is.

Capacitief weergavescherm

Een zeer handige optie als het om bediening en aflezing gaat, is het weergavescherm. Bij de Pa4x is deze ten eerste zeer groot te noemen voor een toetsinstrument. We hebben het namelijk over 7 inch. Maar wat nog mooier is, is dat het scherm kantelbaar is. Zo kun je de juiste hoek instellen en met name bij inval van zonlicht of gewoon in het donker wanneer je lekker in je opnamestudio bezig bent.

Deze display vind je ook op een ander familielid van de Pa4 en dat is de Korg Oasys. Een monster van een synthesizer die later is opgevolgd door de Kronos. Dit geeft een indicatie inzake de soort onderdelen die voor de Pa4x gebruikt zijn. Prijs je dus rijk als je bezitter wordt of bent.

Nog een voordeel die we absoluut niet moeten vergeten is, dat het scherm van het type touch display is. Korg noemt het TouchView en met dit type scherm is het mogelijk om net als een smartphone diverse functies op te roepen en te bewerken. Absoluut handig.

Klanken

De Pa4x beschikt over een flinke bibliotheek aan geluiden die zo in te zetten zijn. Het gaat hier om maar liefst 1.900 stuks. Het genre is zeer divers en je vindt er van alles. Van moderne keyboards tot vintage exemplaren en van elektronische tot akoestische instrumenten.

Ben je een groot piano fan of heb je gewoon een goede pianosound nodig voor je uitvoeringen, de Pa4x is speciaal voorzien van een stereo grand piano. Bij deze piano is er sprake van multi-layers zodat de dynamiek ook goed tot zijn recht komt. Als bespeler kun je ook nog eens gebruikmaken van de geïmplementeerde demper- en snaar resonantie.

Je wordt niet alleen verwend met een simulatie van akoestische piano’s. Ook elektrische piano’s zijn van de partij. Het gaat dan om pianogeluiden die afkomstig zijn van de populaire Korg SV-1 stagepiano.

Drawbar orgel

Val je in die categorie en denk je nog vaak aan de tijd dat je naar Mighty Sparrow en Byron Lee luisterde. Of dat je Child in Time van Deep Purple grijs hebt gedraaid? Die herinneringen kun je nu terughalen door gebruik te maken van de drawbar-orgel waarover de Pa4x beschikt. Deze orgel simuleert niet alleen een drawbar, het bootst ook nog eens die prachtige key-on/key-off klikgeluiden na en dat alles voorzien van het Leslie speaker effect.

Uiteraard maken ook blaas- en strijkinstrumenten, bassen, akoestische en elektrische gitaren uit van het arsenaal aan sounds. Daarnaast zijn er ook een boel drumkits beschikbaar zodat je altijd wel het juiste ritmepatroon kunt creëren. Statisch zijn de kits niet. Wil je bijvoorbeeld het volume veranderen of de EQ of pitch zit je niet lekker. Dankzij de Drum Family Easy Editing-functie kun je deze wijzigingen binnen een handomdraai aanbrengen.

Controllers

We hadden het al over DNC om extra nuance aan je spel toe te voegen. En om dat te bewerkstelligen heeft Korg extra uitgepakt om het je helemaal realtime naar wens te maken. Zo kun je drie schakelaars inzetten waar je een bepaald effect aan kunt toewijzen.

Dan heb je ook nog de joystick die in vier richtingen te bedienen valt. Simuleren van bijvoorbeeld growl dat eigen is bij een saxofoon is daarmee mogelijk. Of bepaalde adem- liptechnieken die gebruikt worden bij het bespelen van een trompet.

Nog een controller die hier aanwezig is, is de ribboncontroller. Daarmee kun je ook soortgelijke effecten creëren maar ditmaal door je vinger over het lint heen te halen.

User memory

Bij de Pa4X is het ook mogelijk om eigen soundcreaties op te slaan in het geheugen. Hiervoor is er 1.5 GB beschikbaar. Het formaat dat geaccepteerd wordt is:

 • Korg
 • WAV
 • AIFF
 • Soundfount

Je kunt dus lekker aan de slag gaan met zelf samplen en bewerken waarna je alles netjes kunt opslaan voor later gebruik.

Zoekfunctie

Wanneer keyboards in het algemeen bomvol zitten met geluiden, is zoeken naar een passend variant altijd een probleem. Bij de Pa4x is dat opgelost middels een zeer snel en handige zoekfunctie. Vooral tijdens een live performance is dat een absolute must.

Heb je data staan op een USB-stick. Het is dan niet nodig om de data eerst in de Pa4x in te lezen en daarna vanuit het interne geheugen in te laden. Je kunt direct vanaf USB lezen, dus ook dat levert lekker tijdsbesparing op.

Afluistering

De Pa4x dien je aan te sluiten op een PA-systeem of mengpaneel wil je je kunsten ten gehore brengen. Echter, wil je toch over een compleet “compact” systeem beschikken voor thuis of om op te oefenen. Speciaal daarvoor heeft Korg het PaAS-speakersysteem ontwikkeld. Dit speakersysteem bevestig je simpel op de Pa4 zonder dat je kabels of een aparte voeding nodig hebt. De set bestaat uit twee ingebouwde versterkers en vijf speakers.

Stijlen

De Pa4x koop je vanwege zijn keyboard arranger capaciteiten. Was dat niet zo, dan zou wellicht een synthesizer ook een oplossing kunnen vormen. En vandaar dat het instrument vol met stijlen zit die speciaal bedoeld zijn om een bepaald muziekgenre automatisch voor je na te bootsen.

Het vergt namelijk flink wat kennis en geduld om een compleet orkest of een live band te reproduceren. Korg of in het algemeen fabrikanten lossen dit op middels voorgeprogrammeerde stijlen. Deze stijlen worden in mekaar gezet door echte professionals en het resultaat is dan ook te merken. Ze worden voorzien van effecten en professioneel gemixed.

De Pa4x bezit 580 van dergelijke uitvoeringen en daarmee wordt in principe aan elke genre gehoor gegeven. Een style kan maximaal 8 partijen omvatten. Standaard maken er drums, percussie en bas onderdeel van uit. Daarbovenop kunnen er nog 5 instrumentpartijen deel uit van maken. Dit geheel loopt dan in pas met het akkoordenschema, tempo of de noten die je speelt.

Guitar Mode 2 en pads

Er is ook een Guitar Mode 2 aanwezig. Die zorgt ervoor dat gitaarspel een extra boost krijgt waardoor het natuurgetrouwer naar voren komt. Om nog meer dynamiek aan het geheel toe te voegen zijn er vier pads beschikbaar.

Deze pads kunnen verschillend zorgen voor een enkele of een herhalende riff, een percussiegedeelte, een sound voor het toevoegen van accent of extreem een geluidseffect.

Ben je toch niet helemaal tevreden over wat je voorgeschoteld krijgt of wil je toch een eigen creatie, de pads zijn ook zelf programmeerbaar. Hetzelfde geldt ook voor de styles. Je mag één en ander zelf bewerken of indien je ook een wizard bent of die richting op wilt, geheel eigen stijlen creëren kan ook.

Monotoon moet het geheel niet klinken en daarvoor is er ook de nodige actie ondernomen. Zo kun je intro’s toevoegen, variaties, breaks, fill-ins en endings.

Chord Sequencer

Heb je een bepaald favoriet akkoordenschema? Middels de Chord Sequencer kun je deze opnemen en gelooped (dus herhalend) afspelen. De Chord Sequences zijn op te slaan als stijl. Een andere optie is, dat je het onderdeel laat uitmaken van het SongBook.

Voor live situaties of oefenen is de Chord Sequencer uitermate handig omdat je dan je linkerhand vrij hebt en die voor iets anders kunt inzetten. Even inlassen van een rustpauze kan uiteraard ook.

Style-converter

Het zal absoluut niet voorkomen dat je door de styles op de Pa4x heen bent. De arranger beschikt namelijk over een zeer handige tool. Daarmee kun je een MIDI-file converteren naar Korg’s eigen stijl-formaat.

Kom je dus een leuk liedje tegen als MIDI-song op het internet of je hebt ergens eentje aangeschaft. Binnen een mum van tijd beschik je door de Style-converter over style-equivalent voor je Pa4 die je zo kunt inzetten voor je eigen composities of live performance.

Effecten

Zonder effecten ga je niet tot het uiterste met je muziekspel. Je klank bijvoorbeeld dikker laten klinken of je gehele uitvoering van een lichte reverb voorzien, dat zorgt uiteindelijk voor de puntjes op de i. Maar ook een compressor of limiter zijn niet weg te denken. Met de Pa4x heeft Korg dat opgelost door te werken met twee toonaangevende fabrikanten op dit gebied. We hebben het hier over TC Helicon en Waves Audio.

Geluidseffecten

Om je keyboardspel en begeleidingspartijen van een extra muzikaal tint te voorzien, kun je gebruikmaken van dus een flinke dosis effecten die de Pa4x rijk is. Gaat het om het auto-accompaniment gedeelte, daarvoor zijn er 3 master-effecten beschikbaar. Ook kun je er nog eens 3 insert-effecten aan toevoegen.

Voor je keyboardspel zelf, daarvoor heb je 1 insert- en 3 mastereffecten tot je beschiking. Totaal zijn er 140 effectsoorten aanwezig en daaronder vallen onder andere:

 • Delay
 • Chorus
 • Reverb

Ook zijn er simulaties aanwezig in de vorm van amplifiers, cabinets en vintage stompboxes. Zoals eerder aangeven, om de effecten van extra boost te voorzien is Korg een samenwerking aangegaan met Waves Audio en TC Helicon. Dus met de kwaliteit zit het helemaal top.

Per track is er ook nog apart EQ beschikbaar waar je de keuze hebt uit hoog, laag en midden. Tevens is er een speciale EQ track aanwezig waarvan de instellingen kunnen worden opgeslagen in de Song Mode.

Zangeffecten

TC Helicon verschaft vocale effecten en 4 daarvan zijn als zeer natuurgetrouw te bestempelen. Deze effecten kun je aansturen middels het toetsenboord of gewoon door MIDI-data te versturen.

Om snel de instellingen betreffende de vocale effecten te veranderen zijn er 3 speciale knoppen aanwezig en 3 druktoetsen.

Adaptive Mic Setting

Voor de microfoon is er ook een speciale instelling in de vorm van de Adaptive Mic Setting aanwezig. Hiermee wordt bijvoorbeeld automatisch de EQ, Gate of compressie geregeld. Een hele studie volgen om vocalen zo goed mogelijk te laten klinken wordt je hierdoor dus totaal bespaard.

DJ en MP3+G formaat

Voor Dj-achtige acts is de PA4x ook niet vies van. De XDS Dual Player en Recorder maakt het mogelijk dat je twee bestanden tegelijk kunt afspelen. Hierbij kan het gaan om een MIDI-file of gewoon mp3-formaat. Er is een handige crossfader slider aanwezig waardoor je feilloos van de ene naar de andere song kun switchen zonder dat je een onderbreking waarneemt. Perfect voor als je een nieuwe song wilt inladen en afspelen.

Wat ook een optie betreft is, dat je de bestanden sneller of langzamer kunt laten afspelen en dat je ze kunt transponeren. Uitermate handig voor karaoke is ondersteuning van het MP3+G formaat.

Hiermee kunnen tekst en afbeeldingen als achtergrond samen met de song weergegeven worden. Weergave is uiteraard via de ingebouwde display. Maar wil je een groter scherm. Ook dat is mogelijk vanwege de aansluiting voor een externe monitor.

Vocal Remover

Wat het karaoke effect nog ultiemer maakt is de Vocal Remover functie van deze keyboard arranger. Hiermee elimineer je de stemmen uit een mp3 songbestand zodat jij de volle ruimte hebt om je zangtalenten ten gehore te brengen.

Sequencer

De PA4x zonder sequencer is niet denkbaar en daarom is het instrument uitgerust met een prachtige 16-sporen variant. Naast opnemen kun je er ook naar hartenlust mee bewerken zodat je uiteindelijk over een compleet muziekproduct beschikt.

Wat absoluut prachtig is, is het kunnen opnemen van een complete show. Hieronder moet je dus verstaan dat je een song kunt laten afspelen en kunt meezingen plus daarbovenop ook nog een melodie of ritme kunt spelen. Alles wordt vastgelegd in een mp3-bestandje.

Opslaan kan op een USB-stick of in de interne memory. Daarna kun je deze zelfde mp3-song weer laten afspelen en nogmaals klavierspel en/of zang opnieuw opnemen. Handig als je tegen een tekort aan opnametracks loopt.

Score Viewer

Sla je je muziekspel op als MIDI-data. Deze data kunnen dan in notenschrift worden getoond op het scherm of externe monitor. Je kunt er dus noten en akkoorden (inclusief naam) bekijken en tevens tekst en symbolen. Dat alles wordt mogelijk gemaakt door de Score Viewer-functie.

SongBook

Met name als je als solo artiest optredens verzorgt, is de muziekdatabase van de Pa4x een aangename handigheid. Korg noemt dit het SongBook. Middels deze database kun je je songs middels opgave van filters zo op genre of voorkeur naar voren halen. In het SongBook kun je zoeken op MIDI-files, stijlen en mp3’s. Daarbij kun je allerlei data laten tonen. Denk maar aan:

 • Titel van het lied
 • Genre
 • Tempo
 • Volume
 • Artiest
 • Effectparameters
 • TC-helicon presets
 • En nog een hoop meer

Wil je bijvoorbeeld al je songs met een rock tint tevoorschijn halen die vallen onder de categorie soft. Geef deze twee criteria op in de zoekfunctie van het SongBook en je ziet zo een geselecteerde weergave. Omdat het een functie is waar je snel over moet kunnen beschikken, is er een speciale knop op het bedieningspaneel aan toegewezen.

Bladmuziek

Er is ook een applicatie beschikbaar voor Windows zodat je je SongBook op je PC verder kunt inzien en bewerken. Synchronisatie met de iPad of Android is ook mogelijk. Hiermee zou je dus een applicatie kunnen inladen die het mogelijk maakt om je song als bladmuziek te visualiseren.

In- en uitgangen

Beschik je over een opnamestudio en je wilt muzikaal werk onder andere verder bewerken, daarvoor beschikt de Pa4x over een paar toewijsbare uitgangen. Zo kun je geselecteerde sporen of partijen sluizen naar externe apparatuur zoals een mixer of signaalprocessor voor verder bewerking.

De koptelefoonaansluiting is aanwezig en gelukkig is deze ook nog aan de voorkant gemonteerd. Wat betreft ingangen zijn er twee gebalanceerde opties van 1/4 inch aanwezig met jack-aansluiting. Aan je smartphone of laptop is ook gedacht. Daarvoor is er een 1/8 inch jack-aansluiting aanwezig.

Voor het over en weer van MIDI-data verkeer kun je gebruikmaken van MIDI-in -out en -thru. Een USB-aansluiting voor op de computer maakt ook deel uit van het arsenaal aan communicatiemogelijkheden. Met de RCA-video uitgang word je in staat gesteld het interne weergavescherm te verdubbelen naar een reeds eerder genoemd extern scherm.

Update Pa4x Versie 2.0

De PA4x is in 2015 op de markt gebracht. Door de jaren heen heeft men bij Korg niet stilgezeten. Een flink aantal updates hebben dan ook het daglicht gezien. Met versie 2 (gratis) werd het je mogelijk gemaakt om te genieten van het volgende.

 

 • Nog meer stijlen, geluiden en drumkits. Een mooi voorbeeld daarvan is de toevoeging van een zeer expressieve Italiaanse Grand Piano.
 • Een extra bank met 128 plaatsen voor het opslaan van je eigen drumkits. Dat heeft het totaal op 256 gebracht.
 • Om nog meer leven te brengen in je muziekspel heeft Korg met V2 voor de Pa4x ook de KAOSS FX uitgebracht. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om te morphen (dus een niet merkbare verschuiving) van bijvoorbeeld de ene drumkit naar de andere. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld een variation. Naast de vele opties kun je er ook mee note-crunchen zoals vele dj’s dat doen. Alles van de KAOSS FX kan ook worden opgenomen.
 • De MIDI naar Style-Converter heeft een andere benaming gekregen. Nu staat deze functie bekend als de Style Bot Creator en is verder geperfectioneerd.
 • Splitpunten kunnen worden opgeslagen.
 • MIDI verbinding is uitgebreid middels uitbreiding van de USB-host aansluiting. Je kunt nu gewoon een controller aansluiten zonder tussenkomst van een MIDI-interface op de Pa4x. Denk maar aan een digitale piano met gewogen klavier.

Update Pa4x Versie 3.0 NEXT

De update versie 3.0 voor de Pa4x heeft de naam NEXT meegekregen en is ook gratis voor de gebruiker. Met NEXT krijg je onder andere:

 

 • Een nog helderder display met scherpere elementen. Zo kun je nog beter je weg vinden door al de talloze functies die het apparaat je biedt.
 • Geheugen voor eigen samples is verhoogd naar 1,5 GB.
 • Kopiëren van keyboard-sets tussen styles en SongBook items.
 • Betere geluidsweergave van monofone instrumenten. Hetzelfde geldt voor de drawbar-orgel.
 • Record mogelijkheden zijn nog intuïtiever en verfijnder gemaakt.

Conclusie

De Korg Pa4x Arranger is een pracht van instrument. Het biedt je als entertainer of als musicus in je opnamestudio zoveel mogelijkheden en daarbij niet te vergeten de kwaliteit van het geluid en de stijlen. Ook de effecten in samenwerking met toonaangevende fabrikanten doen deze keyboard alleen maar goed voor de eindgebruiker. En dan ook niet te vergeten de vele updates van de fabrikant, prachtig gewoon die support.

Minpunten bij de Korg Pa4x? Tja die zijn er eigenlijk niet. Een gewogen klavier misschien? Maar dat is niet het concept van dit instrument. Nog meer stylen? Daarvoor heb je tevens de MIDI-to-Style-Converter. Voor de rest, wij weten het niet, jij misschien?