Ben je van plan een home studio op te zetten dan dien je wat betreft de inrichting er ook bij stil te staan of je opnamestudio puur voor eigen gebruik is of dat je ook van plan bent jezelf op den duur te laten inhuren.

Dat jij jezelf deze vraag dient te stellen is van belang vanwege de apparatuur die je gaat aanschaffen.

Op het moment dat je er een soort commercieel project van gaat maken dien je ervoor te zorgen dat je studio wat betreft apparatuur en bestanden compatibel zijn met overige professionele opnamestudio’s. Jij dient namelijk jouw cliënten van een zodanig opnameproduct te voorzien dat deze voor een eventuele verdere mix of mastersessie elders terecht kunnen.

Muzikant en favoriete gear

Aan de andere kant dien je er ook rekening mee te houden dat op het moment dat jij je laat inhuren als geluidsopname technicus je cliënten ook eisen gaan stellen wat betreft de apparatuur die je gebruikt. Je dient in dit geval dan te beseffen dat van bijvoorbeeld een soort type apparaat je deze van diverse fabrikanten in huis dient te hebben. Sommige muzikanten zweren nu eenmaal bij een bepaald soort fabrikant en model.

Het gevolg hiervan is, dat jij niet voor budget gear kunt gaan. In deze situatie dien je een flinke pot te hebben om aan de vraag van je cliënten te kunnen voldoen met je opnamestudio. Om een idee te krijgen wat je precies aan apparatuur in huis dient te hebben kun je bijvoorbeeld ook een kijkje nemen wat professionele opnamestudio’s en hun cliënten gebruiken. Je kunt dan ook vaststellen wat je aan budget dient te hebben.

Bij het opzetten van je home- of opnamestudio dien je niet alleen te kijken naar het “nu”. Kijk ook naar de toekomst zo kun je de juiste beslissingen nemen wat betreft inrichting en apparatuur.