Een andere manier om de akoestiek in je homestudio onderhanden te nemen is gebruik te maken van schotten.

Typische afmetingen hiervan zijn rond de 2 bij 1 meter. In dit geval kun je zo’n schot op twee manieren gebruiken. Je kunt de schot namelijk aan de ene kant bedekken met dempend materiaal en de andere kant kun je kaal laten zodat je een vlak scherm hebt dat als reflectie kan dienen. In dit geval heb je dan een demp- en een reflectieoplossing in een.

Het voordeel van deze constructie is dat je invloed kun uitoefenen op een Live-End-Dead-End opstelling ook wel LEDE. Zo’n schot kun je maken van spanplaat of hardboard. Wil je voor nog meer laag absorberend vermogen gaan dan kun je kiezen voor multiplex.

Plaatsing schoten

Om de schoten mobiel en verplaatsbaar te maken kun je overwegen om aan de zijkanten aansluitingen te maken zodat je schotten kunt combineren of aan de muur kunt hangen. Belangrijk hierbij is dat je aan de mobiliteit denkt, dus moet het gewicht ook handelbaar zijn.

Wat betreft de diepte kun je denken aan een afmeting van 5 tot 20 cm. En wat omtrek betreft kun je ook uit de voeten met een afmeting van 1 bij 1 meter wanneer je te maken hebt in het geval dat je een gitaarversterker middels een microfoon wilt gaan opnemen.

Inzet schotten

De schotten komen het beste tot hun recht wanner je deze gebruikt voor specifieke akoestische opnamen, dus bijvoorbeeld in het geval bij microfoonopnamen van de gitaarversterker. Wil je echt de akoestiek van je hele homestudio middels schotten gaan regelen dan is dit niet de ideale oplossing.

Denk er altijd aan dat je de investering in het bouwen van een homestudio dient af te wegen tegen het feit of er daadwerkelijk effect kan worden bereikt dat positief voor de akoestiek werkt. Ook is van belang te kijken of je compleet gaat voor zelfbouw wat je tijd gaat kosten of dat je gaat voor oplossingen die uitvoerig zijn getest en ook werken in de praktijk. Deze oplossingen kun je dan ook kant-en-klaar kopen.