Bij het inrichten van je opnamestudio in huis dien je efficiënte in gedachte te houden. Je kunt namelijk vanaf het begin je home studio zo ingewikkeld mogelijk maken als je wilt. Je kunt direct gaan voor een top-of-the-art systeem of je kunt het rustig aan doen en starten met wat basis gear.

Begin je daarom eerst af te vragen wat je precies nodig hebt. Het antwoord op deze vraag zal grotendeels afhangen van je kennis en ervaring over muziekinstrumenten en opnameapparaten. Richt je studio stapsgewijs in als je nog niet over de nodige ervaring beschikt.

Basis opnamestudio apparaten

Om enkele apparaten zal je niet heen kunnen. Dit zijn een computer, een audio-interface, een mixer, een microfoon en uiteraard je muziekinstrument waardoor het allemaal is begonnen. Over de computer is er al geschreven. Zowel voor de computer als overige nodige apparaten geldt; je kunt het zo duur maken als je wilt, maar vraag je af of dat in jouw situatie wel nodig is.

Budget home studio

Om hier de juiste keuzes te maken dien je als eerst te kijken over wat voor budget je beschikt. Pas je aankopen en je kennis samen daarop af. Het heeft geen zin om met een flink budget voor het duurste te gaan terwijl de juiste kennis omtrent gebruik ervoor ontbreekt. Ook dien je in gedachte te houden dat wat je denkt dat je nu koopt het neusje van de zalm is terwijl dit over een tijdje weer verouderd is. Met simpele apparaten kom je al een heel eind. Denk maar aan de begindagen van de Beatles…

Belangrijk binnen dit geheel is dat je als beginnende home studio muzikant je eerst de basisprincipes goed aanleert.

Probeer als eerst jezelf goed vaardig te maken in het op de juiste manier componeren en arrangeren. Maak je daarna goed eigen hoe je diverse opnametechnieken kunt toepassen. Heb je dit eenmaal in de vingers dan weet je ook precies wat je nodig hebt aan muzikale opname gear en waar je dan ook jarenlang plezier aan zult beleven zonder dat je steeds weer je bestaande studioapparaten dient te gaan verwisselen. En dit maakt het leven als muzikant een stuk aangenamer.