Zoals vaker wordt gezegd, het mengpaneel vormt het hart van je opnamestudio of je live-vertoning. Zonder je mengpaneel of mixer zou je studio of live-omgeving algauw een ongeorganiseerde rommelige plek worden waar er nauwelijks valt te werken.

Denk maar aan een setup waar je drie synthesizers hebt staan en een computer voorzien van een geluidskaart met maar twee ingangen. Elke keer kabels in- en uitpluggen en weer volumeniveaus gaan instellen zou je het leven als muzikant zeer zuur maken. Gelukkig bestaat er dus het mengpaneel.

Functies mengpaneel

Het mengpaneel heeft een aantal belangrijke functies. Het zorgt onder andere voor het volgende.

Samenvoegen geluidssignalen. Het zorgt ervoor dat al je geluidsignalen die worden geproduceerd door diverse muziekinstrumenten samen worden gevoegd.

Volume in balans. Het zorgt er voor dat de diverse volumes van je geluidsbronnen samen in balans worden gebracht.

Aanpassingen toon. Het zorgt ervoor dat er veranderingen aan de toon kunnen worden toegevoegd door middel van equalizers en overige randapparaten.

Toepassen effecten. Het zorgt ervoor dat je effecten kunt toevoegen aan je geluidssignalen waardoor je natuurgetrouwe of exotische klanken kunt produceren.

Groeperen. De mengtafel zorg er ook voor dat je diverse geluidsignalen kunt samenvoegen tot een bepaalde groep zodat deze nog efficiënter te bewerken zijn.

Nadat het mengpaneel op deze manieren is ingezet kan het signaal uiteindelijk worden verstuurd naar een versterker met daarop aangesloten een aantal speakers.

PA-system

Gebruik jij je mengpaneel voor een live-omgeving zoals een muzikaal optreden dan heb je meer te maken met een PA-system, PA staat voor public-adress. Zo’n PA-system heeft twee kerntaken.

Ten eerste zorgt het ervoor dat alle diverse geluidssignalen, variërend van zang tot muziekinstrumenten, vanaf het podium worden samengebracht om een zo goed mogelijke sound te creëren voor het publiek. Dit wordt ook wel het front-of-house (FOH) sound genoemd.

Ten tweede zorgt het mengpaneel ervoor dat er stage monitoring mogelijk wordt gemaakt. Hier worden ook weer alle geluidssignalen samengevoegd, alleen is het geluid dit keer niet bedoeld voor het publiek, maar voor elk van de muzikanten persoonlijk. Het belang hiervan is dat de muzikant dan in staat is zichzelf en zijn medemuzikanten goed te horen. Gebeurt dit niet dan kan het gevolg hiervan zijn dat de muzikanten niet in pas kunnen spelen.

Zoals je ziet, een mengpaneel kun je inzetten voor diverse situaties. De meeste inzet zal zich voordoen in een live- of opnamestudio omgeving.