Het zanggedeelte binnen een compositie vormt eigenlijk het onderdeel waarop de luisteraar standaard het meest op gefocust is. Het is daarom van zeer groot belang dat de stem een juiste plaats krijgt binnen je performance.

Dynamische microfoon en zang

Ga je een live optreden ten uitvoer brengen dan kan zang het beste worden geregistreerd middels een dynamische microfoon dat richtingsgevoelig is. Het voordeel van het gebruik van een dynamische microfoon in dit soort situaties is vanwege het feit dat deze microfoon de juiste nadruk legt op de frequenties die verantwoordelijk zijn om het vocale ten gehore te brengen.

Ook zorgt de dynamische microfoon voor de productie van een strak en vol geluid. Tel je al deze onderdelen bij elkaar op, dan blijven door al deze factoren de zangeigenschappen goed vertegenwoordigd binnen het muziekspel dat bijgestaan wordt door allerlei andere instrumenten.

Lage frequenties

Om de frequenties in het laag bij zang goed naar voren te brengen is het van belang dat je de microfoon niet te ver van je afhoudt. Door een geringe afstand te hanteren zorg je ervoor dat je het proximity-effect in standhoudt.

Condensatormicrofoon

Ben je juist bezig in een studio dan is de keus voor een condensatormicrofoon de betere optie. De condensatormicrofoon zorgt ervoor dat zang op een schone en duidelijke manier wordt weergegeven. Dit komt vanwege de eigenschap dat het transiënten en toon in hoge mate precies kan weergeven.

Ook wordt er in de studio vaak gebruik gemaakt van diverse buizen-condensatormicrofoons. Het is niet zozeer dat een buizenmicrofoon ook zorgt voor een heldere en schone weergave van de zang, het gaat er meer om dat een buizenmicrofoon in staat is net wat extra dimensie aan de klank mee te geven. In dit geval dus aan de stem waardoor het bijna altijd nog beter klinkt. Het effect hiervan is dat het zangpartijen extra laat opvallen binnen een muzikaal optreden.

Microfoons die de frequenties beter weergeven in het middengebied zijn geschikter voor het registeren van de vrouwelijke stem.

Voor de thuisstudio zal het vaak zo zijn dat je net het budget mist om de professionele studio microfoons aan te schaffen. Desondanks zijn er ook in de lagere prijsklasse microfoons verkrijgbaar die de juiste oplossing bieden voor thuisstudio gebruik.

Bij smalle condensatormicrofoons heb je als nadeel dat deze moeite hebben met het op de juiste manier registeren van diverse geluidsdrukken veroorzaakt door de stem en kunnen daardoor ook eerder plopgeluiden veroorzaken. Daarbij is er ook sprake van het feit dat de smalle condensatormicrofoons net dat extra missen wat je wel hebt bij een buizenmicrofoon. Dit nadeel wordt namelijk veroorzaakt door een klein membraan.

Aanschaf microfoon

Bij aanschaf dien je een microfoon uitvoerig te testen en te kijken of deze wel past in de situatie waarvoor jij deze wilt gaan inzetten. Uiteindelijk is elke microfoon weer anders en zal door constructie en gebuikte onderdelen altijd een eigen specifiek karakter aan het geluid meegeven. Zij het in grote of lichte mate.

Ook dien je niet te vergeten hoe het zit met de handgevoeligheid bij aanschaf van zangmicrofoons. Andere nadelige factoren die kunnen ontstaan en waar je alert op dient te zijn, zijn onder andere feedback, duidelijkheid en plopgevoeligheid.

Microfoon positie

Bij het registeren van je stem middels een dynamische microfoon kun je een afstand van ongeveer vijf tot tien centimeter ter hoogte van de mond aanhouden. Hierbij kan de positie van de microfoon variëren van een verticale tot een horizontale opstelling. Op deze manier voorkom je ook het nadelige effect van plopgeluiden.

Gebruik je een condensatormicrofoon dat is een afstand van twintig tot vijftig centimeter aan te houden met tussen jou en de microfoon een plopfilter opgesteld. De plopfilter zorgt ervoor dat de hinderlijke bijverschijnselen van p- en b-klanken worden weggedrukt.

Opname zang

Bij het maken van een opname met een microfoon is het van belang dat je in bepaalde mate over de microfoon heen of er langs zingt en dus niet letterlijk direct erin. Daarnaast spelen zaken als een duidelijke stem, totale rust tussen fragmenten, volume en je positie een belangrijke rol.

Eventueel eerst thuis zelf oefenen middels een opstelling waaronder een opnameapparaat kan goed doen voordat je een studio binnenstapt.

Bij een opname maken van je stem in een ruimte waar er veel akoestische invloeden aanwezig zijn kun je met het probleem te maken krijgen dat het zang wordt gemengd met allerlei signalen. Deze signalen zorgen er dan weer voor dat het geluid op een nadelige wijze gekleurd wordt. De signalen worden namelijk veroorzaakt door weerkaatsingen via de ramen, muren en het plafond. Uiteindelijk zal in zo’n situatie je microfoon helaas niet alleen je stem registeren maar ook dus deze stoorsignalen.

Een oplossing hiervoor is gebruik te maken van een speciale gedempte ruimte, vaak ook wel de vocal booth genoemd. Heb je een thuisstudio dan kunnen eventueel dikke tapijten en gordijnen je hier van dienst zijn om de nadelige effecten van de omgeving weg te werken.

Plopfilter

Bij de opstelling van je microfoon moet je er dus voor zorgen dat je stem of het geluidsdruk dat je veroorzaakt niet direct binnenkomt op de membraam van je microfoon. De oplossing hiervoor is dat je de microfoon wat zijdelings of iets boven ten opzichte van jezelf plaatst.

In dit soort situaties doet ook het gebruik van een plopfilter goed omdat deze er ook voor zorgt dat de geluidsdrukken die sporadisch kunnen ontstaan op een zodanige manier worden weggedrukt dat er een soort spreiding ontstaat. De geluidsdrukken worden vaak veroorzaakt door de b-, p- en t-klanken. Tevens zorgt de plopfilter ook dat speeksel je kostbare microfoon niet bereikt.

De plopfilter kun je kant- en klaar aanschaffen. Maar wil je hierop besparen dan zou je ook kunnen overwegen een zelf gemaakte filter te gebruiken, gemaakt van bijvoorbeeld een nylonkous gehangen in een frame. Ook kun je eraan denken om wat schuimrubber op je microfoon te plaatsen. Waar je hier rekening mee moet houden is dat het geluid altijd helder dient te blijven klinken.

Twee microfoons

Het is soms ook mogelijk dat wanneer je wat meer ruimtelijk gevoel aan je geluid wilt meegeven dat je gebruik maakt van twee microfoons om je stem op te nemen. Hier loop je wel de kans dat er faseverschuivingen kunnen ontstaan. Daarom is plaatsing op de juiste manier van zeer groot belang.

Je kunt ook overwegen dat je alleen bepaalde fragmenten van de zang met een tweede microfoon opneemt, dit voornamelijk bij luide passages. Door gebruik te maken van een gate dat dus alleen opengaat bij een bepaald niveau voorkom je hier dan ook de negatieve effecten.

Zang vormt een belangrijk onderdeel van je performance. Door de juiste microfoon in de juiste situatie te gebruiken bereik je het optimale effect. Vergeet daarbij ook niet je microfoonopstelling.