In principe zal je als normale gebruiker System Exclusive Data (SysEx) het meest zelf gebruiken om je sound-data op te slaan en weer in te lezen. De meeste MIDI-apparaten beschikken namelijk ook over een MIDI-dump functie.

Om een MIDI-datadump te kunnen maken dien je de MIDI-out van je instrument te verbinden met de MIDI-in van je sequencer. Zet daarna je sequencer in record-functie en activeer daarna de MIDI-datadump. De SysEx-berichten worden net zoals normale MIDI-note data dan opgenomen. Alleen als je de berichten ontleedt dat ziet het erna uit of het allemaal nonsens voorstelt, gelukkig is dit niet zo. Het MIDI-apparaat begrijpt er namelijk alles van.

Inlezen MIDI-data

Wil je de data inlezen in je MIDI-apparaat dan dien je de sequencer in play-functie te plaatsen waardoor alles weer naar het MIDI-apparaat wordt teruggezonden.

Specifieke song-data

Soms kan de situatie zich voordoen dat een song specifieke SysEx data over jouw MIDI-apparaat beschikt en dat, dat dus alleen voor die song geschikt is. In dat geval kun je aan het begin van elke song deze specifieke data invoegen.

Wanneer je de song afspeelt zal deze dus eerst de SysEx data versturen zodat het instrument op de juiste manier wordt ingesteld waarna het afspelen goed zal verlopen. Het is daarom van belang dat je een aantal count-in bars aan het begin invoegt afhankelijk van hoelang je SysEx is. Als de SysEx eenmaal is geladen dan dien je deze track ook te muten anders zal deze steeds herladen worden als je de song opnieuw afspeelt wat voor onnodige overbelasting van het MIDI-verkeer zorgt.

Quantisatie en SysEx

Ook dien je geen quantisatie toe te passen op je SysEx-berichten, doe je dit toch dan verbreek je het patroon waardoor er problemen kunnen ontstaan.