Gebruik je diverse systemen bij het maken van opnamen dan zal je vaak tegen het probleem aanlopen dat er verschil in signaalniveau ontstaat.

In dit geval dien je dan het volgende te doen. Maak gebruik van een sinustoon als ijkmeter. Je kunt ook elk ander ijksysteem gebruiken voor dit soort omgevingen zolang het maar zijn werk doet. De sinustoon dient dan 1 kHz te zijn. Hier stel je dan het signaalniveau met de VU-meter van de mengtafel af op 0 dB.

Digitaal opnameapparaat

Voor je digitale opnameapparaat dien je het volgende te doen. Zet deze in de opnamestand en ga hier aan de slag met de Rec input levels. Het signaal dient dan op zodanig niveau te komen dat de VU-meters een waarde van -14dB aangeven. Door op deze manier te werk te gaan krijg je het voor mekaar dat mengtafel en digitale opnameapparaat op een niveau liggen wat betreft het signaal.

Let er wel op dat het uitsturingsniveau van de mengtafel soms hoger kan zijn dat dat van je digitale opnameapparaat. Daarom moet je ervoor zorgen dat het niveau niet uitstijgt boven de + 14dB dat is af te lezen op de VU-meters van de mengtafel. Daarbij dien je ook in de gaten te houden het niveau van de VU-meters van het systeem die je voor de mastering gebruikt. Deze dient namelijk 0 dB te bedragen.

Dynamische signalen

Ook is het van belang dat je deze check uitvoert met dynamische signalen. Omdat een mix bestaat uit meerdere instrumenten zal dit weer effect hebben op de headroom die je mengtafel aankan. Om deze check uit te voeren zou je een aantal instrumenten centraal in het stereobeeld dienen te plaatsen. Je zou in dit geval dan kunnen denken aan de basgitaar met bijvoorbeeld een basdrum. Kijk dan wat de VU-meters op zowel de mengtafel als je digitale opnameapparaat aangeven.

Hierbij is van belang dat je aandacht is gevestigd op het niveau van het volume en ook op de L/R verhouding. Deze check dien je dan nogmaals te doen maar dan met alle instrumenten in de mix met de juiste standen. Lees dan het niveau van de VU-meters af en haal hieruit de signalen die voor pieken zorgen. Deze kun je dan verdrukken door het volume wat aan te passen.