Bij de aanschaf van een versterker is het van belang dat deze het laag goed weergeeft als het volume flink wordt opgeschroefd. Zware versterkers kunnen uitgerust zijn met een speciale koelvoorziening in de vorm van een ventilator. Voor weergave van hoog vermogen is dit absoluut nodig en in live-situaties zal je hier weinig last van hebben.

Een probleem kan zich voordoen indien je zo’n versterker in je opnamestudio gaat gebruiken. Het geluid van de ventilator kan dan voor overlast zorgen en dan met name als je een kleine homestudio hebt. In dit geval kun je dan proberen om de versterker in een dempende kast in te bouwen.

Budgetversterker

Ga je voor een budgetversterker dan dien je er rekening mee te houden dat deze sneller voor een vervormd geluid kan zorgen en tevens kan het gevolg zijn dat er makkelijker faseverschuivingen ontstaan. Het gevolg hiervan is dat je dan geen representatief beeld hebt van het originele geluid waardoor indien je aan de slag gaat met diverse instellingen je het geheel eigenlijk van kwaad tot erger maakt. Dit is absoluut niet gewenst indien je professioneel bezig bent.

Hetzelfde geldt indien zo’n versterker is uitgerust met een hoofdtelefoonversterker. Ook deze kan dan van gematigde kwaliteit zijn en daardoor een negatieve kleuring aan het geluid meegeven.

Aan- uitschakeling versterker

Let er ook altijd op dat indien jij je versterker gaat inzetten, je de versterker altijd als laatst inschakelt. Dit vanwege het feit dat overige randapparatuur zoals effectapparaten plotselinge signaalpieken kunnen uitsturen die niet aangenaam klinken en schadelijk kunnen zijn voor je versterker en ook je gehoor.

In principe hanteer je de regel van laatste aan, eerste uit, ook wel de LOFO-regel genoemd wat staat voor Last on/First off en op basis hiervan bestaat er ook een FOLO-regel, dit is niets anders dan het omgekeerde principe van hetgeen hiervoor is uitgelegd. Belangrijk is dat jij je aan deze principes probeert vast te houden zodat je muziekapparatuur in goede vorm blijft.