Bij het toepassen van EQ is het belangrijk dat je met een “gerust” oor te werk gaat. Heb je al lange sessies achter de rug, stel dit onderdeel dan even uit. Ook dien je ervoor zorg te dragen dat de positie qua afluistering goed staat ingesteld.

Wil je geluid waarbij de nadruk op het ruimtelijke ligt, dan kun je soms ook overwegen om nog wat galm over de gehele mix toe te voegen. Belangrijk hierbij is, dat je de galm met wat precisie toevoegt. Ga je te rigoureus met galm om, dan loop je de kans dat het detail van je muziek door de galm verzuipt. Ook dien je erop te letten dat de lagere frequenties er niet voor gaan zorgen dat er ongewenste geluiden ontstaan. Krijg je hiermee te maken dan zou je hier wat aan kunnen sleutelen door er een high-pass filter overheen te halen.

Toepassing galm

Bij het gebruik van galm is het belangrijk dat je galm zodanig toepast dat deze net merkbaar is. Heb je dit niveau eenmaal bereikt dan kun je de FX-fader met ongeveer drie tot vijf dB verlagen. Door deze ingreep zorg je ervoor dat je de juiste dosering voor het toepassen van galm bereikt.

Harmonische inhoud

Wil je de klank nog meer voorzien van harmonische inhoud dan heb je de mogelijkheid om het inzetten van een exciter te overwegen. Een exciter zorgt ervoor dat er harmonische frequenties worden gevormd van het signaal dat je er doorheen stuurt. Het voordeel van deze techniek is, dat ondanks het creëren van extra harmonieën het originele geluid niet aan vervorming onderhevig is.

Exciters komen ook in de vorm voor, dat deze maar een frequentiegebied bestrijken. Maar er bestaan ook modellen die meerdere frequentiegebieden bestrijken. In zo’n geval beschikt de exciter dan over verschillende instellingen die elk specifiek bedoeld zijn voor hoog, laag en midden.