MIDI-berichten die te maken hebben met synchronisatie en sequencer bediening hebben geen MIDI-kanaal als adres nodig. Deze boodschappen worden ontvangen door alle instrumenten in een MIDI-setup. Een erg belangrijk bericht hierbij is de MIDI-clock.

MIDI-clock is een tempo gerelateerde timing code en omvat 96 elektronisch kloktikken voor elke vierkwartsmaat. MIDI-clock moet je zien als een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld je drumcomputer en je sequencer synchroon met elkaar lopen.

De tikken zijn niet hoorbaar, maar het apparaat dat is ingesteld op External MIDI Sync mode is in staat deze berichten te begrijpen en om te zetten naar de functie ervan. Namelijk het ervoor zorgen dat master en slave met elkaar synchroon lopen.

Los van dat je MIDI-instrumenten onderling middels MIDI-clock kunt synchroniseren is het ook mogelijk gebruik te maken van een interface box zodat je deze kunt synchroniseren met een taperecorder mocht je van plan zijn om wat nostalgie te laten herleven. In dit geval dien je dan de slave in te stellen op External MIDI Sync zodat deze het exacte tempo van de master volgt.

MIDI Song Position Pointer

De slave binnen de synchronisatie-setup moet ook weten wanneer het moet starten, stoppen en door moet gaan. Hiervoor heeft MIDI ook specifieke berichten. In deze situatie dient de master wel vanaf het begin te starten met spelen anders weet de slave niet waar deze zelf moet beginnen.

Om toch hier onderuit te komen is het MIDI Song Position Pointer bericht aan MIDI toegevoegd. Dit bericht zorgt ervoor dat wanneer de sequencer ergens willekeurig wordt gestart er een bericht naar het ontvangend apparaat wordt gestuurd waarin er wordt aangegeven waar het precies moet beginnen. Hiermee bereik je dat de slave in principe direct met de master synchroon loopt.

Wanneer je een MIDI sequencer gebruikt in combinatie met een taperecorder en je wilt hetzelfde effect bereiken dan kun je een Smart FSK (Frequency Shift Keying) tape-to-MIDI Sync Box voorzien van MIDI Song Position Pointer data gebruiken om de synchronisatie tot stand te brengen.