Verwacht niet dat elk MIDI-instrument alle MIDI-berichten die deel uitmaken van de MIDI-specificatie ook zal ondersteunen. Wat bijvoorbeeld wel standaard wordt ondersteund zijn MIDI-berichten als MIDI-note on/off, program changes en aanslag-data.

Het kan ook zo zijn, dat verschillende instrumenten op hetzelfde MIDI-bericht verschillend kunnen reageren. Bijvoorbeeld de pitch-bend range, deze wordt niet bepaald door de MIDI-data zelf maar wordt ingesteld op het instrument zelf ergens onder de MIDI-instellingen. Je kunt hier dan denken aan een volledige draai van 128 stappen qua MIDI-data wat dan uitmondt als effect op het apparaat wat maar 1 semi-toon teweeg brengt.

MIDI-implementatie tabel

Het beste is de MIDI-specificaties van het instrument te raadplegen en te kijken wat er allemaal ondersteund wordt. Dit wordt ook wel de MIDI-implementatie tabel genoemd.

MIDI Merge

Om een MIDI kanaal te splitsen zodat het naar twee of meer doelen kan worden gestuurd kun je gebruik maken van de MIDI-thru aansluitingen. Maar wil je MIDI-data gaan samen voegen dan is het verhaal iets complexer. Je kunt helaas niet simpelweg twee verschillende MIDI-kabels die voorzien zijn van elk aparte MIDI-data samenvoegen met behulp van een Y-kabel. Je hebt hier dan letterlijk niets aan.
Om dit proces goed te laten verlopen heb je een MIDI-merge box nodig. De MIDI-merge box zorgt ervoor dat de data afwisselend wordt tussengevoegd maar dan wel op een samenhangende manier.

MIDI-merge en praktijk

Het gebruik van MIDI-merge kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je een sequencer met je master keyboard bedient maar waar er tegelijkertijd ook een of andere vorm van synchronisatie is gewenst, in dit geval MIDI-sync informatie. Of je kunt ook denken aan de situatie indien jij je sequencer wilt inspelen met twee keyboards tegelijk.

De MIDI-merge oplossingen zijn in diverse varianten verkrijgbaar. Zo heb je standalone boxen maar je hebt ook multi-poort MIDI oplossingen die over een aantal MIDI-in en -out poorten beschikken en daarnaast ook nog een of meerdere MIDI-merge inputs.