Als je gebruik maakt van een effectapparaat dan is het belangrijk dat er controle bestaat over het ingangs- en het uitgangsniveau. Verantwoordelijk bij een mengtafel voor deze instellingen is de sectie effectgroepen.

Het uitgangsniveau van het signaal naar het randapparaat bepaal je door middel van de Trim-/Gain-knop of de Master Aux Send. Soms kan er ook sprake zijn van een Solo/AFL-schakelaar. Deze schakelaar zorgt ervoor dat het signaal kan worden beluisterd nadat je FX-fader zijn werk heeft gedaan.

Instellingen

Het ingangsniveau wordt bepaald door je Stereo Aux Returns. Deze knop zorgt ervoor dat het bewerkte signaal dat afkomstig is van je effectenapparaat gedoseerd wordt conform jouw gewenste niveau. Ook de Stereo Aux Returns kunnen soms voorzien zijn van een Solo/AFL-schakelaar.

Het is ook mogelijk dat een mengpaneel je de mogelijkheid biedt het effect in realtime middels toonregeling te bewerken. De toonregeling is dan van het type HF/LF en tevens voorzien van een PAN-instelling.

Indien je het geluid zodanig wilt instellen dat zowel het originele als het bewerkte signaal hoorbaar dient te zijn dan kan dit middels de PAN-instelling bewerkstelligd worden. In deze situatie hoef je dan geen gebruik te maken van de instellingen van het effectenapparaat.

Andere schakelaars die je nog kunt vinden in de sectie effectgroepen zijn de Postfade en de Prefade schakelaars.

Hoofdtelefoon

Om goed gebruik te kunnen maken van je mengpaneel is een hoofdtelefoon een onmisbare schakel. In bijna elk geval is tegenwoordig een mengtafel voorzien van een of meerdere ingangen om een hoofdtelefoon erop aan te sluiten.

Meestal bevindt de hoofdtelefoonaansluiting zich aan het voorste gedeelte van een mengpaneel. Vaak is deze ook nog voorzien van een volumeknop. Een ander niet praktische opstelling is als de aansluiting zich aan de achterzijde van het mengpaneel bevindt.

Indien je gebruik maakt van de Control room functie of monitoring dan dien je er rekening mee te houden dat de signaalroute kan worden gewijzigd. Deze wijziging ontstaat wanneer je de plug van je hoofdtelefoon in de koptelefooningang steekt. Het signaalpad dat verantwoordelijk is voor het aanbieden van signalen aan de Control room wordt dan onderbroken.

Indien zeer kritische beluistering en oordeel voorop staat, is het goed notitie te nemen van de kwaliteit van je hoofdtelefoon voorversterker. Het kan namelijk voorkomen dat deze wat te wensen overlaat.

Hoofdtelefoonversterker

In de situatie dat er meerdere muziekinstrumenten aanwezig zijn die je in een mix inbrengt, dan is het van zeer groot belang dat er van tevoren een optimale hoofdtelefoonmix aanwezig is.

De reden hiervoor is om elk aanwezig muziekinstrument de juiste plek te geven in een opnamesituatie zodat er een goede balans ontstaat voor de muzikant(en). In deze situatie biedt de hoofdtelefoonversterker een goede uitkomst.

De hoofdtelefoonversterker zoals de naam al doet vermoeden, versterkt het signaal van de mengtafel. Afhankelijk van het model zijn er naast volumeregeling ook knoppen aanwezig voor panorama en toonregeling. Het voordeel hiervan is dat elke klankbron in detail een eigen plaats binnen de mix kan krijgen.

Het laatste is een grote must om over te beschikken wanneer er wordt gewerkt in een professionele opname-omgeving. Aan de andere kant moet jij je ook bedenken dat een optimale hoofdtelefoonmix geen gegeven is voor een fantastisch opnameresultaat.

Mastersectie

De mastersectie bestaat afhankelijk van het model uit een masterfader, een stereofader of twee aparte faders voor links respectievelijk rechts. Daarnaast kan er een Pan-regelaar aanwezig zijn die ervoor zorgt dat het stereosignaal in juiste balans de masterrecorder bereikt.

Soms wordt er ook de mogelijkheid aangeboden om stereo-geluiden in mono te beluisteren. Dit gebeurt met behulp van een Mono-schakelaar.

Talkback-schakelaar

Indien je mededelingen moet doen aan de muzikanten in de opnameruimte dan kan je dit bewerkstelligen door de Talkback-schakelaar in te schakelen.

Een talkback-schakelaar zorgt ervoor dat je met de monitorsectie kunt communiceren. Hierdoor kunnen mededelingen worden verzonden naar muzikanten in de opnameruimte of kunnen de mededelingen worden geplaatst op media bestemd voor opnamen. De talkback-schakelaar wordt ook wel foldback genoemd.

Om gebruik te kunnen maken van de talkback-schakelaar dien je een microfoon te hebben. Afhankelijk van het model kan dit een ingebouwde microfoon zijn of een extern aan te sluiten exemplaar.

Een andere handige functie wat aanwezig kan zijn bij het talkback-gedeelte is een toongenerator. De toongenerator kan worden ingezet om testtonen uit te sturen zodat het mogelijk wordt om je apparaten af te regelen. Of je kunt middels Tape het signaal doorsturen naar opnameapparatuur om het opnameniveau af te regelen.

2-Track-schakelaar

Wanneer het nodig is dat je gebruik dient te maken van een referentie-CD dat via hetzelfde mengpaneel beluisterd dient te worden in de mix dan bestaat er de volgende optie. In dit geval kan je hiervoor gebruik maken van de 2-Track-schakelaars en aansluitingen.

Deze 2-Track-schakelaars en aansluitingen zijn te vinden in de mastersectie. Hier kun je dus een CD-speler of DAT-recorder op aansluiten.

Control Room uitgang

Wanneer tijdens het mixen het signaal via de Control Room- en Headphone-uitgangen verloopt is het nog steeds mogelijk gebruik te maken van PFL/AFL.

Master-recorder

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een master-recorder dan kan het stereo-signaal direct verlopen via de Stereo-mix. Hierbij wordt het opnameniveau geregeld door het ingangsniveau van de master-recorder en met gebruik van de master-fader.

Indien je in deze situatie gebruik wilt maken van de solo-functies, dan is dat niet meer mogelijk. Zodra het stereosignaal dus naar de master-recorder gaat vervalt deze functie.

Uitsturing stereo-signaal

Om de uitsturing van het stereo-signaal en de onderlinge balans (l/r) af te regelen beschikken vele mixers over twee volumemeters. Wordt er in dit traject gebruik gemaakt van een digitaal opnameapparaat dan is het van zeer groot belang dat de meter zich een paar dB onder de 0 dB-grens van de VU-meters bevindt.

Insert-groep

Een andere schakeling dat zich bij de masteruitgangen kan bevinden is de aanwezigheid van een insert-groep.

Deze insert-groep maakt het je mogelijk signalen voordat deze de master-recorder bereiken te kunnen bewerken met randapparatuur zoals equalizers, compressors en limiters die in-serie worden aangesloten.

Een erg belangrijke gegeven in de situatie van een professionele opnamestudio is de aanwezigheid van een accurate piekmeter. Vaak wordt er een externe piekmeter gebruikt naast de standaard meters van de mengtafel zelf.