Bij de General MIDI standaard gaat het om het standaardiseren van locaties en type geluiden zodat een song die is opgenomen op een GM-apparaat op een ander GM-apparaat met de correcte geluiden zal afspelen.

Een probleem vormen de percussie partijen. Wanneer je gebruik maakt van een niet standaard GM-apparaat dan zal de toewijzing aan de toetsen ook per apparaat verschillen. Ook dit probleem lost een GM-standaard apparaat op. Daarnaast heeft de GM-standaard er ook toe geleidt dat er een flinke markt aan professionele MIDI-song files is ontstaan.

Polyfonie

Je dient ook rekening te houden met de polyfonie wanneer je met GM-apparaten werkt. Standaard is het mogelijk 16 verschillende geluiden over 16 verschillende MIDI kanalen af te spelen met een polyfonie van 24. Wordt dit overschreden dan zullen noten wegvallen.

Ook kun je de polyfonie verbruiken als je geluiden gestapeld zijn, dit houdt in dat een geluid uit twee aparte geluiden bestaat. Als je dan een toets indrukt verbruikt het apparaat twee noten aan polyfonie in plaats van een. Om dit te voorkomen wordt er dus altijd een grens aangegeven wat betreft de polyfonie.

GS-formaat

Het GM formaat heeft ook een uitbreiding ondergaan. En dat is het GS-formaat. Het originele GM-formaat is grotendeels afkomstig van Roland en hetzelfde geldt ook voor het GS-formaat.

Wat het verschil is met het originele GM-formaat is, dat het GS-formaat variaties biedt op de standaard 128 tonen. Deze varianten zijn beschikbaar in banks. Het GS-formaat telt ongeveer 7 variaties op de originele tonen, die ook wel de Capital Sounds worden genoemd. Al deze variaties beschikken over dezelfde program change nummers als dat van de tonen waarvan ze zijn afgeleid. De afgeleide banken worden ook wel de sub-capital tones genoemd.

Middels een Bank Change commando kun je door de banken heen lopen. Hierdoor kom je op een efficiƫnte manier boven de limiet van 128 tonen heen.

XG-formaat

Ook Yamaha heeft zijn uitgebreide/expanded versie van GM-formaat uitgebracht. Namelijk het XG-formaat. Het principe hiervan werkt ook op dezelfde manier als dat van het GS-formaat van Roland. Het nadeel is, dat de Bank Change commando niet hetzelfde is als dat van het GS-formaat. Gelukkig ondersteunen de meeste XG-apparaten ook het GS-formaat, dus moet dat geen probleem zijn in de praktijk.