Wanneer je geluidssignalen uitstuurt naar de master-recorder is het ook mogelijk dat je tussen je mengpaneel en de master-recorder randapparatuur kunt inzetten.

Het voordeel van deze setup is dat de audiosignalen een kortere weg hebben te gaan dan wanneer je gebruik zou maken van insertiepunten. Ook is het een voordeel dat je in deze situatie gebruik kunt maken van gebalanceerde kabels. Door gebruik te maken van gebalanceerde kabels ben je in staat het voordelige nominale signaalniveau van + 4dBu te behouden.

Insertiekabels

Bij gebruik van insertiekabels maken de audiosignalen een langere route dit in tegenstelling tot de in serie geschakeld randapparaten. Ook zijn de insertiekabels meestal ongebalanceerd waardoor de audiosignalen die passeren gevoelig worden voor interventie van buitenaf. Het ontstaan van ruis en zelfs ook verlies van audiosignaal kan dan optreden.

Fade-out

Wat wel een voordeel is van het gebruik van een insertiekabel is, dat je een fade-out kunt maken indien je het einde van het nummer bereikt. Hiermee creëer je ook de situatie en wat dus eigenlijk van belang is, is dat het ruis als dat aanwezig is, in gelijke mate met de fade-out afneemt. De fade-out creëer je in dit geval met de stereo-faders.

Maak je gebruik van randapparaten die in serie geschakeld zijn, dan zal dit niet lukken omdat je het resultaat van de randapparaten niet kunt meenemen in je fade-out. In dat geval zou je dat moeten bewerkstellingen op je master-recorder zelf en dan door gebruik te maken van de Rec input level.