Heb je eenmaal voor jezelf de juiste combinatie versterker en monitorboxen aangeschaft dan is het van belang dat jij jezelf als luisteraar en tevens gebruiker bekend maakt met het systeem. Hier gaat het dan niet alleen om de bediening maar ook om de mate van hoe het geheel klinkt en hoe jij je als gebruiker daarop moet afstemmen.

Speel enkele vertrouwde cd’s af en vergelijk hoe deze naar voren kwamen op andere systemen. Je zult ook rekening dienen te houden met de ruimte waarin het systeem zich bevindt en de invloeden daarvan. Speel met diverse volumehoogten om zo een beter beeld te krijgen waar het systeem allemaal toe in staat is.

Menselijk gehoor

Je dient ook met het feit rekening te houden dan het menselijke gehoor bij diverse volumeniveaus compensatie nodig heeft in de vorm van instellingen op je versterker om zo het gemis aan bepaalde frequenties goed te maken. Dit effect ontstaat vanwege het feit dat het menselijk gehoor geen vlak frequentierespons heeft. Hoe lager het volumeniveau, des te minder wij als mens in staat zijn het laag waar te nemen. Eventueel als je gebruik maakt van een HIFI-versterker kan in dit geval de loudness-knop het gemis weer goedmaken. Ook zal je op dezelfde manier het gemis aan hoge frequenties willen compenseren.

Ga je het volume opvoeren dan zal de respons vlakker worden, maar dat heeft ook weer een nadeel in de vorm dat je gehoor aan te hoge volumes wordt blootgesteld wat op den duur kan leiden tot luistermoeheid. Het gevolg hiervan is dat je de hogere frequenties niet meer neutraal kunt beoordelen waardoor je deze dan eigenlijk onterecht gaat compenseren door middel van diverse instellingen.

Nearfield speakers

Om dit soort negatieve aspecten tegen te gaan is het handig om te mixen middels een set nearfield speakers. Om het laag te controleren kun je dan later gebruik maken van een zwaarder system.

Uiteraard dien je een afweging te maken indien er sprake is van een homestudio en of je dan daadwerkelijk gaat voor een zwaarder monitorsystemen. Deze systemen blinken namelijk meer uit in het laag, en om het laag goed te kunnen beoordelen dien je voldoende ruimte te hebben en dat is dus een vraag bij een homestudio.

Tevens zal er ook een flink prijskaartje aan hangen. Een alternatief is dus dat je gebruik maakt van nearfield speakers of een paar HIFI-boxen waarvan je weet dat deze goede dienst hebben bewezen zodat je hiermee toch het laag kunt controleren.