Bij gebruik van de gate tijdens je opname ben je in staat een geluid neer te zetten dat verzorgd overkomt. Echter dien je bij je opnamen er wel op te letten dat als je de gate verkeerd instelt, je met geluidssignalen komt te zitten die niet vloeiend lopen. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan het feit dat de gate te snel dicht gaat.

Het jammere hiervan is dan dat je een deel aan muzikale informatie kwijtraakt. Om dit allemaal te voorkomen kun je het beste overwegen de gate pas in te zetten op het moment dat je in de eindmix-fase zit. In dat geval beschik je over alle nodige muzikale informatie waardoor je gedetailleerder en met het oog op het eindproduct de juiste beslissingen kunt nemen.

Inzetten gate

Zit je in de mix-fase dan zal je de gate vaak inzetten in het geval je met stille passages zit die op bepaalde kanalen kunnen voorkomen. Desondanks kan een gate het beste zijn werk doen als er sprake is van aangeboden signalen die al netjes klinken voordat deze de mix in komen.

Storende factoren

Het probleem wat de gate kan ondervinden is dat wanneer je een geluidssignaal hebt waarbij ruis en storende bijgeluiden in grote mate vertegenwoordigd zijn, de gate zijn werk niet optimaal kan verrichten. In die zin, de gate kan het onderscheidt tussen wat wel en niet goed is aan geluidssignaal niet duidelijk onderscheiden. Hierdoor loop je de kans dat de gate juist bruikbaar signaal kan vernietigen of juist informatie dat je niet wenst laat doorkomen.

Gate of expander

Wanneer je twijfelt om een gate of een expander in te zetten dan kun jij je aan de volgende algemene regels houden.

Een gate doet zijn werk het best wanneer er sprake is van geluid met een snelle decay. Hier kan je dan denken aan drumgeluiden. De praktische instelling dient dan zodanig te geschieden dat je een attack instelt dat kort van werking is en waarbij de release iets langer ingesteld kan worden.

Heb je te maken met in principe lang doorklinkende geluiden, zoals zang of strings, dan is de inzet van een expander de betere keuze. In dit geval dient de attack niet ingesteld te zijn op een snelle waarde en voor de release tijden kun je ook overwegen deze wat van langere duur te maken.

Ook in de mix-fase wanneer je over geluiden beschikt met een lange fade dan kan de expander daar goede diensten bewijzen voordat het signaal naar de masterrecorder gaat. Ook in deze situatie is de inzet van de gate te overwegen omdat deze ook in dit traject ervoor kan zorgen dat het geheel ruisvrij blijft.

Voor het inzetten van de gate of expander zijn typische situaties van belang. De inzet van de expander kun je als eerst overwegen wanneer je te maken hebt met geluiden die lang doorklinken. De gate kun je als eerst overwegen wanneer je met geluiden te maken hebt die kort van duur zijn.