Bij het opnemen van je gitaar middels een gitaarversterker is een van je speerpunten dat je de sound eruit haalt die je wenst.

Om je gitaarspel op te nemen waarbij je gebruik maakt van een gitaarversterker heb je diverse opties voor de hand liggen om die ene gitaarsound binnen te halen. Deze opties hebben dan te maken met het plaatsen van je microfoon ten opzichte van de luidsprekerkast.

Microfoonplaatsing

Het plaatsen van je microfoon op verschillende posities ten op zichtte van de luidsprekerkast zal er voor zorgen dat het klankkarakter zal worden beïnvloedt.

Ook zijn er nog opties wat betreft de luidsprekerkast zelf. De opstelling kan bestaan uit een gitaarversterker met maar een luidspreker waarbij er ook gebruik wordt gemaakt van maar een microfoon. Andere opstellingen betreffen meerdere luidsprekers met meerdere microfoons.

Wil je gaan voor een heldere sound dan dien je de microfoon zodanig te plaatsen dat deze het gebied bij het centrum van de speaker beslaat. Wil je gaan voor een sound waarbij het midlaag meer vertegenwoordigd is dan dien je de microfoon iets meer zijwaarts te plaatsen.

Kies je voor een grotere ruimte of afstand tussen microfoon en luidsprekers dan zorgt dit ervoor dat je ook de akoestiek van de ruimte meeneemt in je gitaarsound.

Speakerkast met meerdere speakers

Heb je de beschikking over een 4 maal 12 inch speakerkast dan kun je het beste starten door je microfoon te plaatsen bij een van de luidsprekers die aan de bovenzijde van de kast staan.

Door deze opstelling verklein je de kans dat je invloeden van de ruimte meeneemt, dus de akoestiek. Onder deze invloeden dien je dan te verstaan de reflecties die ontstaan vanuit de grond en lage frequenties die storend zijn voor het geluid.

Het opstellen van de microfoon aan de bovenzijde en daar je keuze te maken dien je te doen vanwege het feit dat alle luidsprekers niet altijd ook hetzelfde zullen klinken. Je dient daarom elke luidspreker apart te beluisteren. Dit kun je doen door de luidsprekers onderling af te schermen middels schotten of door gebruik te maken van een koptelefoon.

Gebruik je meerdere microfoons dan dien je erop te letten dat de plaatsingen goed verlopen. Je loopt namelijk de kans dat er faseverschillen kunnen ontstaan.

Combospeaker

Heb je de beschikking over een combo met een 2 maal 12 inch speakeropstelling dan kan de opname gewoon middels een microfoon geschieden die je dan plaats voor een van de speakers.

Het kan ook zo zijn dat je combo een soort stereo effect voortbrengt. Is dit het geval dan kun je ook twee microfoons gebruiken. De microfoons dien je dan wel op een kleine afstand van de speakers te plaatsen. Een afstand van ongeveer 5 cm is voldoende.

Geen gebruik van effecten

Gaat je voorkeur ernaar uit om in de eindmix zo weinig mogelijk gebruik te maken van een galm effect dan kan de volgende opstelling goed dienst te doen. Je gebruikt in dit geval een dynamische microfoon en een condensatormicrofoon.

De dynamische microfoon plaats je dan op een kleine afstand van de speaker, een close miking opstelling. En de condensator microfoon plaatst je dan op een afstand van ongeveer een meter van de speaker. Dit is de ambient miking-opstelling. Door deze configuratie neem je dan ook het effect van de ruimte mee waar je gitaarspel ten uitvoer wordt gebracht.

Meer laag nodig in je gitaargeluid en faseverschillen

Ga je voor het effect dat er meer laag nodig is in je sound dan kun je de microfoons zodanig opstellen dat deze achter de kast en aan de zijkant van de kast staan. Je loopt ook hier weer het risico dat een verkeerde opstelling faseverschillen kan veroorzaken.

Wat er hier dan kan gebeuren is het volgende. Op het moment dat een luidspreker een voorwaartse beweging maakt dan registeren de microfoons deze beweging andersom. Het effect hiervan is dat de signalen die bij elkaar komen mekaar voor een deel of zelfs geheel zullen uitdoven. Het gevolg is dat je dan met een iel geluid komt te zitten. Dit probleem kun je oplossen door gebruik te maken van de reverse- of faseschakelaar van je mengtafel.

Wat je ook kunt doen is dat je de gitaar opneemt zonder eerst gebruik te maken van een gitaarversterker. Tijdens je mix breng je dan een gitaarversterker met een microfoon in zodat je gitaarspel op die manier weer de mix binnenkomt. Je hebt dan ook iets meer keus om je signaal passend te maken aan de mix.

Y-kabel en DI-box

Wanneer je toch je eigen originele gitaarsound in de mix wilt hebben dan zou je in dit geval gebruik kunnen maken van een Y-kabel. Een DI-box kan ook. In dit geval gaat het signaal naar je versterker maar tegelijkertijd gaat het pure geluid ook gewoon je mixer in.

Wanneer je in deze opstelling van de DI-box gebruik maakt dan kunnen er ook faseverschuivingen optreden. Dit komt door het volgende.
Wanneer je het signaal opneemt met behulp van de microfoon dan zal deze een langere route moeten maken waardoor deze later aankomt dan het signaal dat vanuit de DI-box komt.

Bij de DI-box is er sprake van een signaaloverdracht dat elektromagnetisch gebeurt. Middels de microfoon geschiedt dat op een akoestische manier. Vanwege de techniek van het eerste zal de signaaloverdracht dus sneller plaatsvinden.

Een andere optie is dat je de sound van je gitaar opneemt door gebruik te maken van verschillende microfoons voor je gitaarversterker. Deze signalen plaats je allemaal onafhankelijk op je opnamemedium waardoor je een ruime keuze hebt bij je mix.

Gitaarsound

Als je een gitaarsound wilt kiezen waarbij je niet gebonden bent aan kritische beoordelingen dan dien je te kiezen voor een elektrische gitaar.
Vanwege het zeer brede klankenarsenaal wat de elektrische gitaar kan produceren is het niet mogelijk om eenduidige eisen aan het geluid te stellen.

Hier gelden meer de regels van eigen voorkeur, de manier waarop je wilt opnemen en de algehele blik die je tegenover je geluid hebt. Deze aspecten bepalen uiteindelijk welke sound je wilt gaan neerzetten.
Belangrijk daarom bij de inzet van een elektrische gitaar is dat je bekijkt hoe het door jou gekozen instrument past in het geheel.

Een juiste gitaarsound creëren vereist veelvuldig experimenteren. Door een goede combinatie van microfoon, gitaarversterker en gitaar kan die ene sound net binnen handbereik liggen.