Kom je in de fase terecht dat jij je stereomix op de masterrecorder gaat plaatsen dan dien je als eerst te kijken naar het systeem dat je gaat gebruiken.

Maak je gebruik van een digitaal systeem dan zal je met een aantal relevante zaken te maken krijgen. Bij het gebruik van een digitaal systeem heb je namelijk het voordeel dat alle audiodata zich in een systeem bevindt. In dit geval gebeurt het mixen en het masteren van je muziek binnen een en dezelfde omgeving.

Spelers binnen de stereomix

Bij het zetten van de stereomix op de masterrecorder zijn er enkele belangrijke spelers op het veld. Je hebt sowieso je mengpaneel, de masterrecorder zelf en daarnaast zijn er enkele belangrijke apparaten die voorkomen in het geheel om je bij te staan bij de kritische checks en dan gaat het om signaalniveaus.

Externe levelmeter

In het geval je mengpaneel de signalen gaat uitsturen naar je masterrecorder dan dien je dit niveau goed in de gaten te houden. Om je hierin bij te staan dien je gebruik te maken van een externe levelmeter ook wel RTW genoemd.

Deze RTW zal je vaak tegenkomen in professionele omgevingen. Desondanks kun je als semi-professional ook gebruik maken van signaalmeters met een redelijke prijs. Een ander alternatief voor de RTW is dat je gewoon gebruik maakt van de VU-meters van je digitale opnameapparaat.

VU-meters

Je kunt gebruik maken van de VU-meters omdat deze in staat zijn om op een bepaalde manier te werken. De VU-meters kunnen namelijk binnen de headroom van het geheel de juiste uitsturingsniveauā€™s voor het masteren aangeven. En dat is wat je nodig hebt.

Maar ook hier dien je alert te blijven en is er toch een punt aanwezig waardoor jij je ook niet kunt blindstaren op de aflezing. De weergave is namelijk slechts een aanwijzing en daarnaast is de VU-meter niet in staat om pieken die plotseling ontstaan exact te traceren.

Juistheid signaalniveau

Een andere belangrijke factor wat betreft de juistheid van het signaalniveau is dat dit deels ook ligt aan het verschil dat wordt veroorzaakt door de verschillende systemen die je gebruikt binnen het audiodomein.

Dit verschil wordt namelijk veroorzaakt door het nominale signaalniveau dat vanuit de mengtafel naar de master gaat. Het nominaal signaalniveau is -10dBV indien sprake is van een gebalanceerd signaal en +4dBu voor gebalanceerde signalen.