Wanneer je een MIDI-compositie maakt waarin je een aantal standaard geluiden gebruikt dan is het geen probleem deze song uit te wisselen met een ander persoon. Het probleem hier echter is dat deze song niet met de exact dezelfde sounds waar jij je compositie mee hebt opgenomen afspeelt. Dit ligt aan het feit dat de persoon in kwestie over ander geluidsapparatuur beschikt dat wel MIDI-compatibel is maar waar er een standaard-protocol ontbreekt dat dezelfde sounds activeert.

Om aan dit euvel tegemoet te komen hebben een aantal fabrikanten een oplossing bedacht in de vorm van de General MIDI standaard. Dit protocol houdt in dat geluidsapparaten van verschillende fabrikanten dezelfde klanken activeren wanneer je compositie met behulp van de General MIDI standaard is opgebouwd.

Heb jij op jouw computer een song gemaakt dat gebruikt maakt van een piano op track 1 en een brass op track twee en dit is opgeslagen volgens de General MIDI standaard, dan zal dit op een andere computer/geluidsbron die ook de GM-formaat ondersteunt bijna volledig exact klinken. Er zal altijd wel wat verschil overblijven vanwege het verschil in kwaliteit van de diverse klankbronnen.

General MIDI standaard

GM is eigenlijk nog een vorm van standaardisatie dat is toegevoegd aan de MIDI specificatie. General MIDI is geen verplichte vorm van techniek dat door een MIDI instrument ondersteunt dient te worden. Dit kan geheel op vrije wil geschieden.

Een instrument dat General MIDI ondersteunt is voorzien van het GM-logo. Naast deze ondersteuning kan een GM-apparaat ook gewoon functioneren als normaal MIDI-apparaat. Het enige verschil is dat het beschikt over een speciale GM-mode die je kunt activeren.

Idee GM

Het idee achter GM is dat fabrikanten die synthesizers en modules bouwen in staat worden gesteld apparaten zodanig te bouwen dat er een bepaalde mate van overeenstemming wordt bereikt. Deze overeenstemming wordt bepaald door het plaatsen van verschillende klanken op vaste plekken binnen een bepaald MIDI-bereik. Bij drumsounds gaat het om toewijzing aan bepaalde toetsen en tevens zijn er een aantal minimale performance mogelijkheden ingesteld.

Het doel van dit alles is, dat als je een MIDI-sequence hebt opgenomen door gebruik te maken van een GM-module dat je deze sequence weer op een andere GM-module probleemloos kunt afspelen. Je hebt dus niet te maken met het feit dat je de geluiden weer opnieuw moet gaan toewijzen aan bepaalde geheugenposities. Of dat je de drumgeluiden weer aan andere toetsen moet toewijzen en dat je bang dient te zijn dat er een tekort aan polyfonie ontstaat.

Bij de GM-standaard gaat het er niet per se om dat een pianoklank op het ene apparaat exact hetzelfde dient overeen te komen als wanneer de klank ten gehore wordt gebracht op een ander apparaat. Nee, het gaat erom dat de preset op het ene apparaat in exact dezelfde positie ligt als bij het andere apparaat.