De meeste MIDI-berichten zijn kanaal specifiek. Kanaal specifiek wil zeggen dat de MIDI-berichten alleen worden geaccepteerd door het ontvangend apparaat als deze is ingesteld op hetzelfde MIDI kanaal als waarop de data wordt ontvangen.

MIDI-note on en off data zijn bijvoorbeeld channel messages en zo ook elke andere vorm van data dat te maken heeft met velocity, pitch bend, controller-data en program changes.

Een enkele noot kan bijvoorbeeld bestaan uit een MIDI-bericht dat is opgebouwd uit een MIDI-kanaal, een MIDI-note on bericht, gevolgd door een Note-off-event of bericht en een waarde voor de aanslaggevoeligheid of velocity.

Controller informatie aan de andere kant is meer data intensief omdat zolang je de controller aanhoudt er een constante stroom aan MIDI data wordt uitgestuurd.

Aftertouch

Aftertouch is een MIDI-controller dat het je mogelijk maakt om extra MIDI-data te genereren als je een ingedrukte toets op de grens nog iets harder doordrukt.

Waar je rekening mee dient te houden is het feit dat aftertouch heel wat data genereert. Wanneer een apparaat als master dus de beschikking heeft over deze aftertouch maar het ontvangend apparaat dit niet herkend is het dus handig de aftertouch uit te schakelen op de master. Doe je dit niet dan zal je de MIDI-bandbreedte nutteloos belasten met MIDI-data waardoor er storingen kunnen optreden.

Je kunt aftertouch aan heel wat verschillende functies toewijzen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld brightness, loudness en vibrato.

Wil je extra dynamiek dan kun je dit dus oplossen met aftertouch. Wel dien je er rekening mee te houden dat aftertocuh alle klinkende noten zal beïnvloeden, dus niet alleen de noot die je ingedrukt hebt.

Polyphonic aftertouch

Om dit nadeel op te heffen hebben sommige instrumenten de beschikking over polyphonic aftertouch. Dit betekent dat wanneer je een toets indrukt, dan geldt de gegenereerde data alleen voor die ene noot. De andere noten die op dat moment ook klinken worden dan niet beïnvloedt. Wel geldt ook hetzelfde voor polyphonic aftertouch als het gaat om data genereren. Ook hier wordt er zeer veel MIDI-data gegenereerd.

Release velocity

Je hebt ook nog zoiets als release velocity. Normaliter wanneer je een toets indrukt dat aanslaggevoelig is wordt er gerelateerde aanslaggevoelige MIDI-data aangemaakt. Hierbij varieert het niveau naargelang de kracht waarmee je de toets hebt ingedrukt. Maar bij een instrument met release velocity gebeurt het omgekeerde. Hier wordt er MIDI-data geregistreerd op basis van hoe snel je een toets loslaat.