Wanneer je de eindmix gaat afluisteren is het ook van belang dat je bekend raakt met het afluistersysteem en hier ook een helder beeld van vormt door gebruik te maken van een favoriete referentie-CD.

Bij het afluisteren dien je geen gebruik te maken van al te hoge volumeniveaus. Door te luisteren op een normaal volumeniveau voorkom je dat er kleuring van het geluid ontstaat. In dit geval kun je gebruik maken van nearfield boxen. Een ander voordeel van het op een laag niveau afluisteren van de mix is, dat je hierdoor in staat bent om te beoordelen of het kerngedeelte van je muziek overeind blijft.

Wil je ook weten of de details aanwezig zijn in je muziek dan dien je hiervoor het volumeniveau op een hogere waarde in te stellen.

Het laag

Om te controleren of het laag ook goed aanwezig is in je muziek dien je in dat geval gebruik te maken van speakers van groot formaat. Ook zal je deze speakers kunnen gebruiken in geval je zover bent gekomen dat je aan de laatste afluistercheck bent gekomen.

Beluistering

Na deze test kun je de mix het beste plaatsen op een cd zodat je deze kunt beluisteren op een normale hifi-installatie of gewoon in de auto. Let er dan op hoe de frequenties naar voren komen. Schieten er bepaalde frequenties uit? Of klinkt het geheel dof of juist te overmatig?

Klinkt het homogeen dan wil dat nog niet zeggen dat je er al bent. In dat geval dien je ook nog een check uit te voeren wat betreft het geluid zelf. Is het geluid van dusdanig aard dat het allemaal een complementerend geheel vormt? En hoe zit het met de gebruikte instrumenten? Klinken deze allemaal in evenwicht?

Voldoet het geluid op deze weergaveapparaten goed, in die zin dat er sprake is van een aanwezig en helder geluid dan wil dat zeggen dat je erin geslaagd bent om een degelijk eindresultaat neer te zetten. Let op, degelijk maar nog niet goed, je moet uiteindelijk kritisch blijven.

Wat je ook kunt doen is dat je de mix afspeelt in een bepaalde ruimte en dan in een andere ruimte gaat staan om van daaruit naar je mix te luisteren. Als je hier de kern van je muziek kunt waarnemen ondanks dat het laag iets meer vertegenwoordigd is, dan zit je ook aardig op de goede weg.