Om te checken of er een connectie bestaat tussen verschillende MIDI-apparaten bestaat er het commando active sensing. In principe komt het er hierop neer dat het ontvangend apparaat de vraag stelt of de master er nog steeds aanwezig is, waar na enige tijd de master moet reageren met ja.

Krijgt het ontvangende apparaat geen antwoord dan gaat het ervan uit dat de master er niet meer is. Op dat moment stopt het ontvangend apparaat met het produceren van noten. Wanneer dit niet zou gebeuren dan zullen de noten doorklinken ingeval er sprake is van een note-on situatie dat net onderbroken wordt voordat er een note-off bericht wordt ontvangen.

Song select

Omdat MIDI sequencers meerdere songs in het geheugen kunnen bewaren ondersteunt de MIDI specificatie hier ook een MIDI-boodschap voor om de juiste song te kiezen. Dit heet het Song Select message. Hiermee kun je dus een song kiezen met een nummer dat een waarde heeft dat ergens ligt tussen de 0 en 127.

Tune Request

Ook bestaat er een Tune Request commando. Dit is bedoeld voor analoge synths die middels MIDI worden bediend.

Het kan namelijk voorkomen dat deze analoge synths na een tijdje ontstemmen. Dit kan worden opgelost middels de auto-tune functie van de synth zelf als deze daarover beschikt of via MIDI door gebruik te maken van dus de Tune Request Commando. Dit bericht zorgt er dan voor dat het ontvangend apparaat zich automatisch re-tuned.

System-Exlusive Messages

System exclusive of SysEx berichten zijn onderdeel van het MIDI-system berichten systeem. Over het algemeen zijn de meeste MIDI-berichten goed gedefinieerd. Bij SysEx is dit niet het geval of althans in een bepaalde mate.

Wat eigenlijk het doel van SysEx is, is dat fabrikanten vrijgelaten worden om binnen de grenzen van de MIDI-specificatie hun eigen specifieke MIDI berichten te creƫren.

SysEx bevat ID-codes die per instrument verschillen. Wanneer je nu twee instrumenten met dezelfde SysEx ID gebruikt binnen een setup dan is het alsnog mogelijk om een nummer tussen 1 en 16 toe te wijzen aan de instrumenten zodat deze niet dezelfde ID hebben.

SysEx kun je bijvoorbeeld gebruiken om sound-editing software te schrijven voor specifieke instrumenten. Hierdoor kun je dan alle parameters die ervoor zorgen dat je een klank kunt programmeren, instellen. Of je kunt het ook voor performance-doeleinden gebruiken.

De berichten kunnen dus alleen worden begrepen door het instrument voor wie deze codes zijn geschreven. Als het instrument nu een SysEx-bericht ontvangt dat het niet begrijpt dan slaat het instrument dit bericht gewoon over.